torstai 14. marraskuuta 2013

Etätehtävä - luonnonkuidut

 Pellava 


Pellavakuitua saadaan pellavakasvin varresta kuoren alla olevasta kerroksesta. Pellava on luonnostaan harmaata. Se on pitkä ja luja mutta jäykkä ja joustamaton kuitu, jonka vuoksi se rypistyy helpommin kuin puuvilla. Se myös värjääntyy huonommin. Pellavakuitu on sileä, joten sillä on kaunis kiilto. Pellava imee hyvin kosteutta ja johtaa lämpöä. Pellavaa käytetään pyyhe- ja pöytäliinoissa sekä verhoissa, sisustuskankaissa ja vaatteissa.

Pellavatuotteet on helppo pitää puhtaana. Valkaistut pellavatuotteet voidaan vesipestä 85 - 95 asteen, värilliset 60 asteen lämpötilassa. Pesun tulisi tapahtua väljässä vedessä, sillä pellavaan voi jäädä taitteita jotka on vaikea oikaista. Pellavalle suositellaan kylmämankelointia, sillä pellavan kiilto kärsii silityksessä. Silitys kannattaa tehdä nurjalta puolelta harson läpi.

 

Kuva:PellavaViljelma2.jpg
http://wikikko.info/wiki/Pellava

http://www.vastavalo.fi/pellava-linum-usitatissimum-pellava-29864.html

http://kehraavarukki.fi/?pellava-ja-villa-,8

http://www.taitaentehty.fi/product/113/pellava-poytaliina

http://tanssivalanka.mycashflow.fi/product/222/saunatyyny-koivunoksa-pellava-45x22-cm

http://bellapuoti.com/erjaraittinen-pefletti-kasipyyhe-pellava

 

 

 

Hamppu

Hamppua saadaan pensasmaisen kuituhampun rungosta. Kuituhamppu kasvaa 1-5 metrin mittaiseksi ja siitä saadaan 30 cm mittaisia kuitukimppuja. Hamppu kasvaa kaikissa ilmasto-oloissa. Hampun viljely kiellettiin monissa maissa 1930-40 -luvuilla sen tunnetumman lajin, lääkehampun haittojen vuoksi. Nykyisin EU antaa tukea kuituhampun viljelijöille.

Hamppu on luja, pellavaa jäykempi ja karkeampi kuitu. Hamppu sopii kosteisiin olosuhteisiin, kuten verkkoihin ja purjeisiin. Siitä valmistetaan myös mattoja, säkkejä ja teknisiä tekstiilejä, kuten suojapeitteitä, paloletkuja ja auton osia. Hamppu voidaan jalostaa myös hyvin hienoksi kuiduksi, jota voidaan käyttää vaatteiden valmistukseen.

Hampputuotteita hoidetaan samoin kuin pellavatuotteita. Lika irtoaa sileästä kuidusta helposti. Linkous rypistää hampun. Silittäminen kannattaa tehdä nurjalta puolelta harson läpi.



http://www.vastavalo.fi/hamppu-kuituhamppu-kuituhamppu-365547.html

http://yle.fi/uutiset/hampusta_lisaelinkeino_maaseudulle/5347368



http://www.vastavalo.fi/haku-hamppu.html




http://www.kierti.fi/tuotteet.html?id=7/183




http://www.magneettimedia.com/hamppu-on-puuvillaa-kestavampi-kuitu-ja-superruokaa/



http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/5/17/hamppu-palaa-taas.html


Tekstin lähde:  http://www.finatex.fi/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti