keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Visuaalinen markkinointi

Visuaalinen markkinointi - Tuula Nieminen - 2004 - WSOY



Visuaalinen markkinointi yrityskuvan luomisen välineenä


Valtaosa, jopa 75%, ihmisen ympärillä esiintyvästä informaatiosta tulee näköaistin kautta. Visuaalinen markkinointi on nimensä mukaisesti markkinoinnin osa-alue, joka täydentää muuta yrityksen markkinointikokonaisuutta visuaalisilla herätteillä. Visuaalinen markkinointi näyttää ja esittelee tuotteet havainnollisesti, osoittaa niiden hinnat, ohjaa niiden testaamiseen ja hankintaan. Asiakas saa kosketuksen yrityksen tuotteisiin ja niitä ympäröivään tilaan, hänen alitajuntansa rekisteröi ja reagoi niiden laatuun luoden kokemuksesta tunteen, jota voidaan nimittää ostotapahtuman kokonaiselämykseksi.


Visuaalisen markkinoinnin käyttökohteita

  • tuotteiden esillepano
  • näyteikkunamainonta
  • myymälämainonta
  • promootiot
  • tapahtumamarkkinointi
  • messut
  • näyttelyt sekä niiden mainonta
  • tuotekatalogien yms. kuvausjärjestelyt

Markkinointi

  • tuotteiden ja palvelujen tuottaminen
  • tuotteista ja palveluista tiedottaminen
  • tuotteiden ja palveluiden hinnoitteleminen
  • tuotteiden ja palveluiden jakelu ja myynti

 

Aida-kaava

Aida-kaava sisältää oleelliset osat menestyksekkään viestinnän elementeistä. Se on jokaisen viestinnän suunnittelijan työkalupakki pienoiskoossa.

A = attention, huomio
I = interest, mielenkiinto
D = desire, ostohalu
A = action, aktivointi


Nimi ja logo

Yrityksen nimi on lähtökohta, josta visuaalinen suunnittelu saa ensiaskeleensa. Tärkeänä pidetään seuraavia asioita yrityksen nimeä suunniteltaessa:

  • helppo muistaa
  • helppo ymmärtää
  • helppo ääntää
  • kansainvälisesti helppo kirjoittaa ja lausua
  • ytimekäs
  • hyvän sanakuvan muodostava
  • mahdollisimman lyhyt
  • yksilöi yrityksen ja erottaa kilpailijoista
  • nimestä brandi
 

Värioppi

Värisommittelutaito on visuaalisten menetelmien joukosta hyvin olennainen. Erilaisista värisävyistä käytetään eräänä jakoperusteena kansanomaisia nimityksiä kylmät ja lämpimät värit. Ihminen erottaa 128 eri värisävyä. Värisävyjä ja sommitelmia käytetään luomaan erilaisia tunnelmia ja vaikutuksia. Tällöin värien käyttö on tietoista ja ammattimaista. Visuaaliselta markkinoijalta vaaditaan hyvää värisilmää, tyylitajua sekä tietoa värien psykologisista vaikutuksista.

Väriympyrä koostuu pääväreistä ja väliväreistä. Vastavärejä käyttämällä saadaan aikaan tehokkaita värisommitteluja. Lähiväreillä taas saa aikaan upeita värisinfonioita. Väripareilla voidaan saada aikaan monenlaisia tunnelmia.


Päävärit ja välivärit

Vastavärit

Lähivärit

Värien psykologiset tulkinnat ja vaikutukset

Väriparit

lauantai 12. lokakuuta 2013

Avoimet ovet

Takana on koulumme avoimien ovien päivät ke ja to 9.-10.10.2013. Keskiviikko oli pk-päivä ja olimme koulussa klo 15 saakka, ja painoin kangasta koko päivän. Torstaina olimme klo 18 saakka. Päivä oli raskas mutta antoisa! Aamupäivällä Esko kävi koululla, ja pääsin esittelemään hänelle kankaanpainoa ja koulun tiloja. Iltapäivällä melkein koko suku pelmahti paikalle, oli äiti, isä, siskot ja 18v siskontytär. Oli todella mukavaa esitellä heille paikkoja. Sain tukuittain tilaustöitäkin...
Syyslomakin alkoi, mikä tuli kyllä hyvään saumaan. Mahtavaa kun on jo puolet syyslukukaudesta ohi. Syksyisistä japanin tunneistakin on käyty jo puolet, eli nopeasti on aika mennyt...

Tässä jaksossa siis suunnittelemme oman tuotteen, jota olisi tarkoitus myydä esim. joulumyyjäisissä. Oma tuotteeni on pehmolintu, jota voi käyttää esim. sisustustyynynä. Vein siis printtini kolmiulotteiseen muotoon. Protoja on tullut tehtyä, joita osa porukasta on nähnytkin, mutta kuvaa minulla ei niistä ole. Tyynyn toteuttamisen kanssa on ollut miettimistä, mutta eipähän ainakaan homma käy liian helpoksi.

Ja vielä muistutukseksi kaikille, kun en kai ole tarpeeksi selkeästi sitä ilmaissut, enkä muistanut palautetilaisuudessakaan siitä mainita, että minun kuosini ei esitä kanaa, vaan pikkulintua.

Olen antanut kuosilleni nimen, jota käytän toistaiseksi, lopullinen nimi saattaa olla toinen. Se on siis Satulintu. Muun muassa Facebookista löytyy sellainen sivu kuin Unilintu, ja kyseisellä sivulla esiintyvällä linnulla on hämmästyttävää yhdennäköisyyttä minun lintuni kanssa, joten en ole varma, voinko käyttää Unilintua myös kuosini nimenä. Sen nimistä yritystä ei kuitenkaan ytj:n mukaan vielä ole. Satulintu-niminen yritys sen sijaan on olemassa, mutta voin kai kuitenkin käyttää sitä tuotteeni koulunimenä.

Alla kuva fasaaninaaraista, jotka bongasin kylätieltä eräänä aamuna kouluun ajaessani.


lauantai 5. lokakuuta 2013

Kuvallista ilmaisua perjantaisin

Tässä pari tuotosta ensimmäisiltä kuvallisen ilmaisun tunneilta, eli viikko sitten:



Tein akvarelliteoksen käyttäen lintukuviota.


 Tässä kuvio, jonka olin piirtänyt markkinoinnin tunneilla. Tämä versio on hiilellä piirretty. Tästä voisi tulla vaikkapa uusi printti.


Eilen olikin aika poikkeuksellinen päivä. Järjestelimme koulua avoimia ovia varten. Jakaannuimme useampaan ryhmään, joista yksi teki powerpoint-esitystä, toinen teki sarjakuvaa seinälle, ja kolmas suunnitteli seinäkankaiden ja muiden tuotteiden esillepanoa käytävillä. Aluksi olin, tai yritin olla, sarjakuvaporukassa. Jossain vaiheessa siirryin auttamaan esillepanoporukkaa. Jouduin vähän niin kuin tekemään visualistien hommia, mikä ei kyllä alkuunkaan ole minun alaani. Minulla ei ole kerrassaan minkäänlaista visuaalista silmää. Kotonakin vaan asettelen nättejä esineitä hyllyn reunalle, ajattelematta yhtään, miten hyvin ne sopii yhteen. Kun opettaja kysyi, onko tämä asetelma hyvä, heitin vaan arpomalla joo tai ei. :D
Maanantaina näemme, tarviiko vielä muuttaa järjestystä.
En kyllä ikinä pärjäisi visualistien koulutuksessa, sisustusalasta puhumattakaan. En ole koskaan ollut kiinnostunut sisustamisesta, sanan varsinaisessa merkityksessä. Ihan vaan käsillä tekeminen on minun motiivini.